1938-1939 Sezonu ve İstanbulspor

1938-1939 sezonun 2.yarısında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün öğrenci ve asker sporcuların kulüp takımlarında oynamasını yasaklayan kararı, takımızın yarısından fazlası öğrenci olan İstanbulspor’umuzu gücünden çok düşürmüştü. Emekli olan eski sporcular, kramponlarını alarak sahaya çıktılar. Ayrıca Adnan Akın ve Nuri Bosut gibi iki hakemimize de forma vermesine karşın Beykoz’a 6-2, Fenerbahçe’ye 8-1 skorlarla yenildikten sonra oynanan ve 2-1 kazandığımız Süleymaniye maçından sonra, Saim’in Kimya, Faruk’un Tıp, Bahri’nin Hukuk Fakültelerinde okuması gerekçesi ile 3-0 hükmen mağlup edilmemizin ardından, İstanbulspor Yönetim Kurulu 9 Şubat 1939 günü aşağıda okuyacağınız bildiriyi yayınlayarak ligden çekildiklerini açıkladılar.

İstanbulspor kulübü İstanbul Lisesi talebelerinin muhtelif kulüplere intisap etmemesi, tahsillerini yaptıkları çatı altında onların spor yapmalarını temin maksadiyle 14 sene evvel kurulmuş bir teşekküldür. Kendisine has vekarı  ile, memleket ve spor sevgisiyle muhitinde geniş bir sempati temin etmiş pürüzsüz ve şeref dolu bir maziye malik bulunmuş bir cemiyettir.

Son karar münhasıran mektebe istinat eden ve mektepten kuvvet alan bu teşekkülü tamamen sarsmıştır. İstanbul  Lisesi talebesinin ve mezunlarının spor yapan âzadan bazıları bu karar karşısında kulüplerini korumak için tahsillerinden vaz geçeceklerini muhtelif suretlerle beyan ve izhar etmişlerdir.

Kafanın bedenle mütevazin bir ahenkle inkişafına taraftar olan kulüp idaresi göz yaşartacak kadar tahassüsle dolu bu feragatli müracatları önlemek ve filen reddetmiş olmak maksadiyle muvakkat bir zaman için likten çekilmeğe karar vermiştir.

Buna Genel direktörlüğünüzün memur ve talebe olan idmancılar hakkında verdiği karar dahi âmil olmuştur. İrae ettiğimiz kanuni sebepler nazarı itibara alınmamış ve memuriyete intisap tarihi mektebe kayıt tarihinden sonra olanlara kulübümüzde müsabaka yapmak imkânı bahşedilmemiştir.  Liseden mezun olan bir gencin ilk gayesi memuriyete değil Üniversiteye kaydolunacağından bu vaziyet karşısında memuriyete intisabı daima kaydından sora mevzubahis edileceğinden bu karar muvacehesinde memur talebeden başka türlü istifade de mümkün olamayacaktır. Bu kararda biraz da şayanı dikkat görülen cihet şudur. Karardan sonra liseyi bitiren bir genç evvelâ memur olur, müteakiben Üniversiteye kaydedilirse kulüpte müsabakaya iştirak etmesi kabul edildiği halde mezkür karardan belki senelerce evvel memuriyete intisap etmiş ve fakat mektebe duhülü memuriyete intisaptan mukaddem bulunmuş olan âzamız kendilerinden çok genç olan ve yukarıda işaret ettiğimiz birinci vaziyetteki âzamıza nazaran daha yaşlı ve kıdemli memur oldukları halde maç yapamıyacaklardır.

Eğer âzalarımız olup bugün formasından uzaklaştırılan lise ve Üniversite talebeleri kendi mekteb formalariyle memleket sporunda mevcudiyet olurlarsa son karardan netice itibariyle müteessir olmamış oluruz. Bize düşecek vazife beden terbiyesi kanunu mucibince tayin edilecek aşağıdaki gençlerimize teşkilâtın emri altında çalışmalarını teşvik ve temin etmekten ibarettir.

Genel Direktörlükçe talebeler hakkında verilen kararları kanuni hükümler karşısında mafevk idari kaza mercileri nezdinde kulüp cephesinden bozdurmak imkân ve ihtimalleri de mevcut ise de bu hususa resen hareketi idare heyeti muvafık görmediğinden ve netice itibariyle bugünkü vaziyet bizim on dört sene evvel temine çalıştığımız ve muvaffak olduğumuz teşebbüslerin umumi bir şekilde tatbiki demek olduğu için maksadlarımızdan aykırı bulunmadığından Devlet Şürasına müracat hususuna karar ittihazı keyfiyeti zaten nizamname mucibince bu ay içinde kulübün yapılacak olan normal kongresinde bir madde olarak arzedilecektir.

1939-1940 sezonunda İstanbulspor’umuzun bu tepkisi ile yanlıştan dönülmüş ve İstanbulspor’umuz ligdeki yerini almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir