Hem futbolcu hem başkan: Nirun Şahingiray

Nirun Şahingiray (1928-2008)

1928 yılında İzmir’de, Kırım Hanlarının soyundan gelen bir aileye doğan, 2008 yılında İstanbul’da ölen Nirun Şahingiray, seksen yıllık ömrünü çok başarılı bir iş adamı olarak tamamladı. Kurduğu şirketler Türkiye’de alanlarının öncüsü olmuş, dünya liderleriyle ortaklıklar oluşturmuş, on yıllar boyunca otomotiv yan sanayiini şekillendirmişti.

Sporla ve İstanbulspor’la ilişkisine gelince; 1947 ile 1954 yılları arasında İstanbulspor’da futbol oynadı. 1960’dan itibaren ise İstanbulspor kulübünde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
1972 yılında başkanlığı üstlendi, ancak 1972 yılı kasım ayında gündeme gelen Cemil Turan’ın Fenerbahçe’ye transferi ve meydana gelen tatsız olaylar Şahingiray’ın spordan ve futboldan soğumasına yol açtı, İstanbulspor’daki başkanlık görevine dönmediği gibi spor camiasına küstü ve maalesef bu küskünlük tüm yaşamı boyunca sürdü, kaybeden İstanbulspor oldu.

29 Nisan 2008 günü kaybettiğimiz Nirun Şahingiray hiç evlenmedi ve mal varlığının önemli bir kısmını kuruluşunda da yer aldığı TEGV’e (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) bağışladı.

Vefatının onuncu yılında İstanbulspor Taraftarlar Derneği olarak kendisini rahmetle anıyoruz, nur içinde yatsın.

Cem Pekin

 

Yazar Hakkında

Cem Pekin 1954 yılında İstanbul’da doğdu. Okuduğu İstanbul Erkek Lisesi’nin geleneğine uygun olarak İstanbulspor taraftarı ve Marmara Diş Hekimliği mezunu. 90’lı yıllardan beri spor, ağırlıklı olarak futbol arşiv ve istatistikleriyle uğraşıyor ve ülke futbolunun belleğine katkıda bulunduğuna inanıyor, ayrıca 2014 yılından beri Facebook’ta “İstanbulspor arşiv” adlı sayfayı yürütüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir