İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret  A.Ş.’nin Kuruluşu

1983-1984 sezonu sonunda 3.Lige kadar düşen İstanbulspor bir çıkış yolu aramaktadır. 1984-1985 sezonunda bunun ilk adımı atılmış, Başkan Fethi Erhan’ın girişimleri ile ORAS şirketler gurubu ile birleşilmişti. Bu ilişki sadece bir sezon sürmüş, sezon sonunda ilişkiler kesilmişti.

15 Ağustos 1990 tarihinde Sacit Turan ile Emin Cankurtaran bir araya geldiler. Bu buluşma sonrasında Sacit Turan şu açıklamayı yaptı: ’’Bazı üyelerimizde takımın birleştirilip, adının değiştirilmesi fikri vardı. Bunu kesinlikle hiçbir İstanbulspor’lu kabul etmez. Emin Bey yakınlık gösterdi, takımı şimdiki durumundan kurtarıp önce ikinci, sonra birinci lige çıkarma planları içinde. Bizler İstanbulspor’un göğsüne şimdiye kadar reklam bile almadık. (Forma reklamları için bakınız) Armamız’ın reklam içinde kaybolmasına bile tahammülümüz yoktur. Bu nedenle hiç kimsenin aklına  İstanbulspor satılıyor diye bir şey gelmesin.’’

Sacit Turan

1990-1991 sezonu başladığında Başkan Aziz Alturfan’ın ifadesi ile Cankurtaran ile prensipte anlaşılmış, nikah kıyılmıştı.

İstanbulspor A.Ş. kurulacak, bu şirkete Cankurtaran Holding’in bünyesindeki şirketler ve İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı hissedar olacaklardı. Genel Kurul kararı ile İstanbulspor’un profesyonel takımı, yeni kurulan İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş.’ye devrediliyordu.

10.Aralık.1990 günkü tarihi devir sözleşmesi (büyütmek için resme tıklayın)

Yapılan işin amacı ‘’İstanbulspor’’ adını, kulübün renklerini ve ablemini koruyarak bundan böyle başarı ile özdeşleştirmekti. Bütün kulüp taraftarlarının arzusu takımlarını ve renklerini hep tepelerde değilmiydi? Zaten hangi taraftar aynı zamanda tuttuğu takımın sahibi olmak gibi bir istek duyuyordu ki?

Her ne kadar İstanbulspor’un tribünleri dolduran seyircisi yok idi ise de, bu tarihi kulübe ve sarı-siyahlı renklere sempati duyan İstanbulluları ve sporseverleri hala vardı. Ve bunlar İstanbulspor’un isminin, renklerinin ve armasının yaşamasını istiyorlardı. İstanbulspor ölemezdi.

Bu nedenle kurulan İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş.’nin şirket senedinde, şu maddeler yer alıyordu: ’’İstanbulspor’un renkleri, ablemi ve isminin değiştirilmesi için toplantı ve karar nisabı %100 olup, oy birliği aranır’’

Anonim Şirketin Yönetim Kurulu tamamen İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından oluşturulmuş, yönetim kurulu başkanlığına ise Aziz Alturfan getirilmişti. Diğer üyeler ise: Sacit Basmacı, Haluk Çiftçioğlu, Sacit Turan, Fethi Erhan, Süleyman Başer, Levent Bıçakcı, Abdullah Kığılı, Mahir Yeğmen ve Ender Ciner’di.

Emin Cankurtaran’ın şirketleri İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini 14 Ağustos 1992’de İnter Star TV’nin sahibi Cem Uzan’ın şirketlerine devretti. İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş’nin büyük hissedarı İnter Star oldu.

Cem Uzan’ın mal varlıklarına TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) tarafından el koyulması ile birlikte 2004 senesinde İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret  A.Ş. TMSF ye devredildi.  İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı bu dönemde şirketteki hisselerini kaybetti. 2 sene TMSF yönetiminde kalan İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş. 30 Haziran 2006 günü açık artırma ile satışa sunuldu , TMSF binasında gerçekleştirilen ve 900 bin dolar muhammen bedelle satışa sunulan, kapalı zarf ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilen ihale için toplam 6 teklif verildi.

İhaleye başlangıç olarak en yüksek teklifi 2 milyon 100 bin dolar bedelle İstanbul Beylik Spor Hizmetleri A.Ş. verirken, bunun yüzde 70’ini aşan, 1 milyon 500 dolarla Marmara Spor Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İhale Kanunu gereği 1 milyon 250 dolar veren Sarı Siyah Proje İnşaat ve Taahhüt A.Ş. ihaleye katılırken, diğer 3 şirket Butik Halı Giyim ve Mağazacılık Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş., Bakırköy Sportif A.Ş. ve Özdemir Yatçılık ve Turizm İşletmeleri A.Ş. ise düşük teklif nedeniyle ihaleye alınmadı.

En yüksek teklifi veren şirketin bedeli olan 2 milyon 100 bin dolarla başlayan açık artırmada Marmara Spor Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Sarı Siyah Proje İnşaat ve Taahhüt A.Ş. yarıştı. İhaleyi, eski milli futbolcu ve menajer Saffet Sancaklı’nın da ortakları arasında bulunan Marmara Spor Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. 3 milyon 250 bin dolar bedelle kazandı. Marmara Spor Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş. nin yeni sahibi oldu. 2008 yılında Ömer Sarıalioğlu, Marmara Spor Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş den tüm hisseleri satın alarak şirketin yeni sahibi oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir