İstanbulspor’u Düşünürken

İSTANBULSPOR’U DÜŞÜNÜRKEN

İçinde büyüdüğüm, yetiştiğim Galatasaray Lisesi ile Galatasaray Kulübü benim için nasıl iç içe ise, İstanbul Lisesi ile İstanbulspor Kulübü de öylesine bir çatı altındadır bence…

Bu yuva ve yuvadakilerle dostluğum çok eskidir. Daha küçücük bir Galatasaray Lisesi öğrencisiyken pek sevdiğim bir İstanbul Liseli sayfiye arkadaşım vardı. Beni hep: “Bizim lise sizinkinden çok büyük. Sizinki sadece Galatasaray semtinin lisesi, bizimki ise bütün İstanbul’un” diye kızdırırdı. Sonra büyüdüm, izci oldum. Çeşitli bayramların geçit merasimlerinde İstanbul Lisesi izcileri ile aramızda sürüp giden heyecanını tattım. “Biz onlardan daha iyi geçtik. Bizim trampetler ve borular daha iyi çaldı” deyip böbürlenmeye bayılırdık.

Daha sonraları ise, aynı rekabet İstanbul Lisesi – Galatasaray Lisesi mektep maçlarında ve İstanbulspor – Galatasaray lig maçlarında devam etti gitti.

Anlayacağınız okurken, hayata hazırlanırken ve spor yaparken bizleri daha iyi olmaya zorlayan tatlı, olumlu bir rekabetti bu. Böylesine ilgilendiği, zıtlaştığı bir rakibi zamanla hem çok iyi tanıyor hem de çok seviyor insan. Bu yüzden Galatasaray ile İstanbulspor arasındaki rekabetin zedeleyemediği bir dostluk sürüp gitmiştir. Mesela eskiden bir Galatasaraylı futbolcu kulübüne azıcık kırıldı mı, tıpkı amcasının evine sığınan bir çocuk gibi gidip İstanbulspor’da çalışırdı. İstanbulsporlular da bu gibi hallerde soluğu Galatasaray’da alırlardı. Bütün bu yakınlaşmalardan olacak İstanbulspor’a karşı özel ve içten bir sevgi duymuşumdur eskiden beri.

Bir keresinde İstanbulspor’un küme düşmesine ne kadar üzülmüştüm. Sonra da hemen eski yerine dönüşüne o kadar sevinmiştim. İstanbulsporlu Türkiye ligi daha renkli, daha dengeli ve hatta daha terbiyeli olur gibi geliyor hep bana.

Bu özlemi çekenlerin çok olduğunu hatırlatmak isterim sayın ve sevgili İstanbulsporlu dostlarıma…

GÜNDÜZ KILIÇ
HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI
(1974)

GÜNDÜZ KILIÇ KİMDİR?
26 Haziran 1919’da İstanbul’da doğdu. Futbola, öğrenimini yaptığı Galatasaray Lisesi’nde başladı, Galatasaray Kulübü’nde yetişti. 1945-1946 arasında Ankara Demirspor takımında yer aldığı süre dışında 1935’ten 1952’ye değin Galatasaray takımında santrfor olarak oynadı. Uzun yıllar Galatasaray takımında kaptanlık yaptı. 1936’de Milli takıma giren Kılıç 11 kez Türk milli futbol takımında yer aldı, 5 kez kaptanlık görevinde bulundu. 1952’de futbolu bıraktıktan sonra Galatasaray takımına teknik direktör oldu. Bu takımın 7 şampiyonluk kazanmasını sağladı. Ayrıca Feriköy, Vefa, Altay ve Beşiktaş takımlarında da antrenör ve teknik direktör olarak görev yaptı. 1954’te Milli takım teknik direktörlüğü görevinde de bulunmuş, spor yazarlığı yapmıştır. Futbolcu olarak tekniği, güzel golleri ve hava toplarına hâkimiyetiyle dikkati çeken Gündüz Kılıç, teknik direktör olarak da oyuncularını psikolojik ve taktık yönlerden hazırlamasıyla tanınmıştır. 17 Mayıs 1980 tarihinde New York’da hayatını kaybetmiştir. Baba lakaplı Kılıç, Aşiyan Mezarlığı’nda yatmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir