Selahattin Beliren

Önce İstanbulspor Kulübünün kurucu üyesi sonraları futbolcusu ve yöneticisi olan Selahattin Beliren 1908 senesinde dünyaya geldi. Futbola öğrenim gördüğü İstanbul Erkek Lisesi dönemlerinde başladı.

Beliren, 1931-1932 şampiyon kadronun içinde de yer aldı. Tahsili dolayısı ile İstanbulspor’da çok fazla forma giyemedi. 48 maç oynayıp 13 gol attı.

Selahattin Beliren İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra o yıllarda İstanbul’da öğrenim veren bugünkü adıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi olan Mülkiye Mektebi imtihanına girerek kazandı. Mezuniyeti takiben Maliye Vekaleti’nde göreve başladı.

Sonraları Teyyare Piyangosu adıyla uygulamaya konulan ve Hava Kuvvetleri ile Hazine’ye gelir getirmesi amacına dayalı, bugünkü adıyla Milli Piyango İdaresi’ne genel müdür olarak atandı.

İstanbulspor 1932 senesinde Türkiye Şampiyonu olurken, eleme maçlarında İstanbul grubunda, Adapazarı Gençlik’i 6-1,  Bandırma İ.Y.’nu 11-0, yendikten sonra. İzmir grubunda Konya İdmanyurdu’nu 3-3 (Uzatmada 4-3), Eskişehir Teyyare’yi 2-0 gibi sonuçlara eleyip,  21 Ekim 1932 günü İzmir Alsancak Stadı’ndaki final maçında İzmir Altınordu’yu 3-0 yendi. Harbiyeli Niyazi Taşdelen Bey’in hakemliği yaptığı maça İstanbulspor, Kemal Koray-Samih Duransoy, Ali Sohtorik, Aziz Orhun, Hasan Ekim, Fahri Paçalıoğlu, Reşat, Nihat, Selahattin Beliren, Selahattin Almay, Küçük Tevfik tertibi ile çıkmıştı ve gollerini Nihat Sayar, Tevfik Gence, Selahattin Almay atmıştı.

Selahattin Beliren mirasının bir bölümünü İstanbul Erkek Lisesi’nin başarılı öğrencilerine ve başarılı İstanbulspor’lulara bırakmıştır. İstanbul Erkek Lisesi her sene mezuniyet töreninde ilk üçe giren öğrencilerine Selahattin Beliren ödülleri verir (hediye çeki). Ayrıca bu ödüller İstanbul Erkek Lisesi’nin o sene sporda en başarılı bulunan bir kız, bir erkek öğrencisi ile İstanbulspor’un o sene en başarılı iki sporcusunu da kapsar.

8 Haziran 1992 günü aramızdan ayrılan Selahattin Beliren’i saygı ile anarken, 15 Kasım 1962 günü hasta yatağında yatan kulübümüzün kurucusu ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Kemal Halim Gürgen’e yazmış olduğu mektubunu  aşağıda okuyabilirsiniz.

 

15.11.1962 ANKARA

Sevgili doktorcuğum

Aklım fikrim sende.  Sıhhatine her gün dua ediyorum. Yeneceksin bu hastalığı, içimde öyle kuvvetli bir inanç var benim.  Zor ve sıkıntılı günler içinde olduğun muhakkak.  Ama güvenim var hepsi geçecek.

Daha çocukken tanıdım seni. İnan ki en büyük mazhariyetimdir bu benim. İyi ahlaktan ve karakter selabetin den  biraz nasibim varsa sendendir bunlar. Bu bakımdan büyük  minnetim büyük şükranım vardır sana.  Yakında geleceğim inşallah, ellerini ve yanaklarını öpmek için.

Sizi Allahın en büyük kudretine emanet ediyorum pek sevgili ve pek muhterem ağabeyciğim.

Milli Piyango Umum Müdürü

Selahattin Beliren

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir