UEFA Kupası Maçlarımız ve Gelinen Nokta

Bir önceki sezon İntretoto kupası tecrübesi yaşamış olan ekibimiz, 1998-1999 sezonunda UEFA Kupasına katılmadan önce Fransa 1. Liginden Jean-Michel Ferri ve Paulo Gralak, Bulgaristan’dan Petkov, Ankaragücün’den Ahmet Yıldırım gibi isimleri kadromuza dahil ederek, kurada çıkan zayıf olarak nitelendirilen Romanya’nın Arges Dacia Piteşti takımı ile oynanacak maçları bekleme başladı. Ligde oynadığı Adanaspor maçını deplasmanda 1-0 kazanarak, yüksek bir moralle Romanya’ya geldi.

1998-1999 Sezonu
UEFA Kupası 2. Eleme Turu 1. Maçı
11.08.1998, Salı, 18:15
Nicolae Dobrin
Piteşti, Romanya

Orta Hakem: Knud Erik Fisker (Danimarka)

Argeş Piteşti: Bogdan Vintila, Valentin Vasile Nastase, Daniel Mogoşanu, Remus Galmencea, Iulian Crivac, Cristian Balaşa (dk. 73 Nicolae Dita), Cornel Cristescu, Cristian Bratu (dk. 76 Adrian Neaga), Constantin Barbu, Adrian Mutu, Vasile Bardeş (dk. 85 Marian Jilaveanu)

Teknik Direktör: Silviu Dumitrescu

İstanbulspor: Zdravko Zdravkov, Paulo Gralak (dk. 60 Güven Kocabal), Ahmet Yıldırım, Ivailo Petkov, Timur Yanyalı, Oğuz Çetin, Jean-Michel Ferri, Sergen Yalçın (dk. 46 Hamza Hamzaoğlu), Fuat Buruk, Nesim Özgür, Saffet Akyüz (dk. 46 Mithat Yavaş)

Teknik Direktör: Safet Susic

Goller:
(1-0) dk. 31 Adrian Mutu
(2-0) dk. 45 Constantin Barbu

2-0 lık şok yenilgiye rağmen takım İstanbul’a rövanş maçı ile umutlu döndü. Rövanş maçından önce oynanan iki lig maçını da kazanarak ligde 3 de 3 yaptı ve maç günü geldi.

 

1998-1999 Sezonu
UEFA Kupası 2. Eleme Turu 2. Maçı
27.08.1998, Perşembe, 20:30
İnönü
Hakemler: Jürgen Weber, Erich Schneider, Marcus Buchkremer (Almanya Federasyonu)

İstanbulspor: Zdravko Zdravkov – Hamza Hamzaoğlu – Gökhan Keskin (dk.63 Mehmet Yozgatlı) – Sead Halilagic – Nesim Özgür – Oğuz Çetin – Jean Michel Ferri – Ahmet Yıldırım (dk.56 Güven Kocabal) – Ivailo Petkov (dk.80 Aykut Kocaman) – Saffet Akyüz – Sergen Yalçın

Yedekler: Haluk Güngör, Emre Aşık, Fuat Buruk, Engin Özdemir

Arges Dacia Piteşti: Vintili – Mogoşanu – Gilmencea (dk.36 Dita) – Balaşa – Nastase – Crivaç – Birdes (dk.46 Negru) – Mutu – Barbu – Bratu (dk.64 Radu) – Cristesu

Yedekler: Stanciu, Bogoi, Jilaveanu, Schumacher

Goller: dk.14 Saffet, dk.20 Sergen, dk.53 Mutu, dk.73 Barbu, dk.78 Mehmet, dk.85 Aykut

Sarı Kartlar: Nastase, Balaşa, Mogoşanu (A.Piteşti), Halilagiç (İstanbulspor)

Kırmızı Kart: dk.66 Radu

Başkan Cem Uzan stadı dolduramamaktan korkmuş ki, maçtan önce bir sürü şarkıcıya konser verdirdi, bilet fiyatını komik bir rakama indirdi, bütün piknikçiler, maçla alakası olmayan, konsere gelen ne kadar hanımlı çocuklu aile varsa stadı doldurdu, pek çok gerçek futbolsever ve takıma destek verecek taraftar dışarıda kaldı.

İstanbulspor aradığı golü 14. dakikada buldu. Sergen’in pasıyla ceza sahasına sağ çaprazdan giren Saffet sağ ayağının dışıyla topu kalecinin sağından ağlara gönderdi: 1-0.

20. dakikada Saffet-Sergen verkaçında topla en son buluşan Sergen ceza sahasının sol köşesinden kendine yakışır bir vuruş yaptı. top önce üst direğe çarptı, ardından da Piteşti ağlarıyla kucaklaştı: 2-0.

42. dakikada Oğuz’un soldan ortasına defansın arasından Saffet yükselerek kafayı vurdu. top yan direkten döndü, ilk yarı İstanbulspor’un 2-0 üstünlüğü ile sona erdi.

53. dakikada sağdan Barbu’nun yaptığı ortada İstanbulspor ceza alanı karıştı. Bratu’nun vuruşu direkten döndü, defansın uzaklaştıramadığı topu Mutu filelere yolladı: 2-1.

73. dakikada Piteşti serbest vuruş kazandı. Barbu yaklaşık 25 metreden ve çarpaz pozisyonda kaleye vurdu. Zdravkov topu seyredince Rumen ekibi eşitliği yakaladı: 2-2.

78. dakikada Güven’in kullandığı korner atışında Halilagiç topu kafayla aşırdı, Mehmet yakın mesafeden dokundu: 3-2.

85. dakikada Sergen’in ceza sahası dışından attığı sert şut kaleciden döndü. dönen topu iyi takip eden Aykut plase bir vuruşla takımını 4-2 öne geçirdi. İstanbulspor sahadan 4-2 galip ayrıldı ancak UEFA Kupası’na veda etti.

Şimdi gelelim UEFA kupasından elenmenin sonuçlarına.
UEFA Kupasından elenmenin şoku ile 3 gün sonra çıkılan ilk lig maçında Galatasaray’a 4-1 gibi bir skorla mağlup olduk. Ligin 8. Haftasında sahamızda Ankaragücü’ne 4-1 yenilmemiz ardından “başlarım futboluna da takımına da” deyip, ayrıca İstanbul takımlarıyla kavga etme boyutuna kadar varan statsızlık krizi de eklenince, Cem Uzan bu maceradan sıkıldı, takımı dağıtma ve tüm mali desteğini çekme kararı aldı ve başkanlığı bıraktı. Stat sorunu da böylece kökünden çözülmüş oldu, bütün maçlar Bayrampaşa’da oynanmaya başladı. Oğuz önce Adana’ya arkasından Fenerbahçe’ye gitti. Bütün starlar takımdan ayrıldı. Bir kaç sene dişiyle tırnağıyla 1.ligde tutunan, TMSY’ye devredilen, 2.lige düşen, sonrasında 3. ligi yaşayan, Ataköy’deki tesisleri elinden alınan, el değiştiren. Bu takımın makus talihinin başlangıcı işte UEFA kupasından elenme ile başlamış oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir