İstanbulspor 5-1 Vefa (11.10.1956)

Stat: Mithatpaşa

Hakem: Osman Yareşen

İstanbulspor: Sabih Sünter, Kamil Cengiz, Merih Üççetin, Kadri Kartal, Yüksel Gözüpek, Kenan Buharalı, Erdoğan Tokol, İhsan Baydar, Aydemir Nemli, Kostas Kasapoğlu, İbrahim Toker

Vefa: Özcan Arkoç, Rahmi, Nejat, Melih, Özcan Başaran, Arif, Garbis, Zeki, Kayhan, Hilmi, İsmet

Goller: Dk. 37 İbrahim Toker, Dk. 43 Kostas Kasapoğlu (PEN), Dk. 52-58 Aydemir Nemli, Dk. 71 İhsan Baydar (İstanbulspor), Dk. 72 İsmet (Vefa)

Kırmızı Kart: Dk. 62 Garbis (Vefa)

Seyirci ve Hasılat: 6239 kişi, 18 369 lira

Karşılıklı akınlarla geçen maçın birinci devresinin bitmesine üç dakika var… Maç kaygan sahada seri tempo ile devam etmektedir. İstanbulspor forveti bilhassa iki insaytin mükemmel oyunu ile Yeşil- Beyazlı defansı bunaltmaktadır. Bu ana kadar forvetin yalnız koşan oyuncusu olarak görülen santrafor İbrahim’in topu sürdüğü görüldü. Tam gol pozisyonuna girip vuracağı sırada hatalı şekilde mani olundu..  Herkesin gözü hakemde kulakları kirişte.  Fakat, beklenen düdük sesi duyulamıyor.

Oyun devam etmektedir. 43 üncü dakikadayız. İstanbulspor santraforu on sekiz köşesinde avut çizgisine doğru ilerlerken Vefalı Melih kendisini bir dakika  evvel olduğu gibi yine gayri nizami şekilde düşürdü. Hakem bu defa yerinde bir kararla penaltı verdi. Maç boyunca verdiği bu tek doğru karar da seyirciler tarafından menfi tezahüratla karşılandı.

Gollerden ziyade hakemin yersiz ve yanlış kararlarının sayılabileceği maçı, İstanbulspor mükemmel oyunundan sonra 5-1 kazanmaya muvaffak oldu.

NASIL OYNADILAR?

İstanbulspor takımı sezon başından beri derli toplu oyunu ile liglere iyi başlamıştır ve haftalar ilerledikçe takım daha ziyade oturmaktadır. Takımın o nazımı vaziyetinde bulunan Kaptan Aydemir’e ilâveten hastalığı geçen ve eski yerini alan soliç İhsan ile for hattı büyük takımlar için de tehlikeli olacak kıvamı bulmuştur. Haf hattı hücum ve müdafaada arkadaşlarını yakın bir şekilde faydalı olarak takip etmektedir.  Sarı — Siyahlıların en büyük avantajı da budur. İstanbulspor müdafaası haf ve forvet hattına nazaran daha hafif bir manzara arzediyor ise de dünkü maçta vasatın üstünde randıman vermiştir. Müdafaanın maç devamınca yaptığı tek hata da gol ile neticelenmiş oldu.

Vefaya gelince, şimdiye kadar yapmış olduğu maçlarda forvet sayı bile çıkaramamış ve forvetin kısırlığını telâfi edebilmek için Garbis,ile solaçık Zeki tarafından takviye tarafına gidilmiştir. Bu takviye takıma hayli değişik bir şekil vermekle beraber, oyuncuların bazıları topla fazla oynamaları yüzünden bir çok gol pozisyonu heba olmuş gitmiştir.

HAKEM VE KAİDELER

Ankaralı hakem Osman Yereşen avantajlara riayetsizlilten başka yukarda bahsedildiği hadiseleri yaratması bakımından oyunu çığırından çıkarttı. Burada yapacağımız tenkid hakikatin ta kendisidir.

İkinci devrenin 16 ncı dakikasında Vefa’nın sert hareketlerini devam ettiren sağ açığı Kayhan, İstanbulspor’lu Erdoğan’ı gayet haşin bir faulle yere serdi. Hakem hemen koştu ve faulün yerini gösterdi. Halbuki o hızlı koşuşun ardından sertlik yapan oyuncunun sahadan çıkarılması gibi bir kararın gelmesi beklenirdi.

Bu arada Garbis, belki de faul yapan arkadaşını müdafaa etmek üzere hakeme doğru geldi. Hoş, hakeme yaklaşan oyuncu sadece Garbis değildi. Fakat nedense Osman Yereşen birden Garbis’e sahadan çıkması? nı işaret eti. Garbis ne yapmıştı da sahadan atılıyordu? Bunu anlamak için, sadece Osman Yereşen olmak lâzımdı. Faul, ki sahadan atılmayı mücip olacak serilikte idi, onu yapan Garbis değil, Kayhan’dı. O halde?

İşte bu karar sahayı karıştırdı. Garbis çıkmak İstemedi.  Vefalılar hakemin etrafını. çevirip kendisini sözle ve arasıra da elle yola getirmeye çalıştılar. Garbis iyice sinirlenmişti. İstanbulsporlular artık sahadaki rekabeti unutmuş, Garbis’i teskine çalışıyorlardı.

FUTBOL YERİNE MÜNAKAŞA,..

Fakat diğer Vefalılarla hakem arsındaki münakasa, epey ileri dereceyi bulmuştu. Ancak, hakemin biraz evvel eliyle çağırdığı polis ve Jandarmalar sahayı doldurdu. Nihayet polis – Jandarma işbirliği, hadisenin daha fazla büyümesini önledi, Garbis de gelen antrenörü Galip’in kolunda ağlayarak oyunu terketti. Bu, Garbis için hakikaten talihsizlikti.

Hakemin hataları ve esef verici hadiseler maçın sonuna kadar devam etti, Seyircilerin çoğu asab bozukluğundan stadı terketmişlerdi..  Garbis’i çıkarmak istediği sırada “Hakem sen çık” diye tempo İle bağıran seyircilerden bir kısmı ise, maçın sonunu bekliyordu. Bu, hakemi bekledikleri manasına da alınabilirdi. Futbolumuz gene kara bir gün yaşamaktaydı. Maçı polis yardımı ile idare eden hakem, sahadan polis kordonu ile çıkarıldı.

MAÇIN CEREYANI VE GOLLER

Maç İstanbulspor’un oyunu süratlendirmesi ve Vefalıların da bu tempoya uymalariyle hayli zevkli bir şekilde başladı. 12 nci dakikada Kayhan’ın ofsaytten attığı gol sayılmadı. 31 inci dakikada Aydemir üç pastan klâsına yakışmayan şutla topu avuta çıkardı. 37 nci dakikada İbrahim Melih’in hatasından faydalanarak, İstanbulspor’un birinci golünü yaptı ve devrenin bitmesine iki dakika kala İbrahim’e yapılan faulden verilen penaltı ile Kasapoğlu ikinci golü İstanbulspor’a kazandırdı.

Maçın ikinci yarısında ve 51.ci dakikada Aydemir, enfes kafa üstü ile üçüncü, altı dakika sonra plase ile dördüncü golü yapmaya muvaffak oldu. 70 inci dakikada günün en iyi oyuncusu İhsan karşısındaki oyuncuları çalımlayarak beşinci golü attı. Buna Vefalılar İsmetin 71 inci dakikada attığı golle cevap verdiler.

Fotoğrafta İbrahim’in golü görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir