İstanbulspor 4-2 Galatasaray (04.10.1952)

Stat: Mithatpaşa

Hakem: Sulhi Garan

İstanbulspor: Altan Santepe, Kaya Orbay, Alaattin Güloğlu, Merih Üççetin, Kenan Buharalı, Haluk Timuçin, Kasım Nasırlı, Metin İlkin, Aydemir Nemli, Nirun Şahingiray, İsmail

Galatasaray: Metin, Naci, Necmi, Kamil, Doğan, Rober, Hüseyin, Reha, Hikmet, Bülent, Ali

Goller: Dk. 4 Haluk Timuçin, Dk. 63 Aydemir Nemli, Dk. 64 Doğan (K.K), Dk. 85 İsmail (İstanbulspor), Dk. 22 Reha, Dk. 52 Hikmet (Galatasaray)

İstanbulspor, . Galatasaray’ı 4 – 2 gibi su götürmez bir mağlubiyete uğrattı. Bu netice ilk nazarda her ne kadar sürpriz şeklinde görünürse de maçı seyredenler, sarı-kırmızılı takımın mağlubiyetini bozuk oyundan sonra normal kabul etmişlerdir.

Oyuna Galatasaray başladı. İlk akın İstanbulspor defansı tarafından kesildikten sonra sarı-siyahlı forvet mukabil hücuma geçti. Aydemirin ileri bir pasını kovalayan sağaçık ve kaleci Metin’le topa aynı anda ayakla çıkış yaptılar. İkisinin arasında sıkışan top fırladı kaleci Metin ikinci bir darbe ile kornere çıkardı.

Bu tehlikeden sonra Galatasaray gayrete geldi ise de sarı-kırmızılı defansın durgun oyunu rakip forvete pozisyonlar hazırlıyordu. Nitekim 4 üncü dakikada sağ taraftan doğan bir İstanbulspor akınında sola aktarılan topu Galatasaray müdafaası bütün gayretine rağmen kalesinden uzaklaştıramadı. Solaçık Haluk da yerden düzgün bir vuruşla İstanbulspor’u galip duruma soktu.

Bu beklenilmedik gol Galatasaray‘ı şaşırtır gibi oldu. Hemen bir dakika sonra Halukun ortaladığı topa Aydemirin vurduğu güzel bir kafa şutu da tehlikeli oldu. Top direğin hemen köşesini yalıyarak avuta çıktı.

7 inci dakikada Rober ile çarpışan Aydemirin kaşı yarılarak oyunu terk etti. İstanbulspor’un 10 kişi kalması Galatasaray’ı gayrete getirdi. Her an bir beraberlik golünün havası İstanbulspor kalesinde esmeğe başladı.

14 üncü dakikada İstanbulspor kalesinde vukua gelen bir karambolde topun İçeri girmemesi şayanı hayrettir. Kalecisiz kaleye havale edilen üç şutu da, bekler kale ağzında karşıladılar: Neticede talih Galatasaray’a yaver olmadı.

Sarı kırmızılar on beşinci dakikadan sonra İstanbulspor ceza sahasında feci bir baskı tesis ettiler. Oyun tamamen «tek kale» halinde cereyan ediyordu. Galatasaray bunaltıcı hâkimiyetinin semeresini 21 inci dakikada gördü. Hikmet’in kafa ile ortaya aktardığı topu Reha nefis bir vole ile gole tahvil etti.

Beraberlik golünden sonra Aydemir oyuna girdi. Galatasaray gene bariz hakimiyetini idame ettiriyordu. Bu baskı hemen devre sonuna kadar devam etti. Fakat İstanbulsporlular bütün hatları ile çekildikleri kuvvetli müdafaa oyununda rakiplerine fırsat vermediler. Mamafih İstanbulspor da 37 nci dakikada hatırı sayılır bir fırsat kaçırdı. İlk devre Galatasaray’ın baskısı altında ve 1-1 beraberlikle sona erdi.

İkinci devre, şiddetli bir yağmurla birlikte başladı. Galatasaray bu devrede daha canlı idi, Sarı kırmızılılar ne pahasına olursa olsun galibiyeti lehlerine çevirecek sayıyı yapmağa azmetmiş görünüyorlardı. Nitekim 11 inci dakikada sağdan ortalanan top Altan’ın hatasından Hikmetin kafasını buldu ve Galatasaray galip duruma geçti. Bu golden sonra umumi kanaat Galatasaray’ın gol adedini çoğaltacağı merkezinde idi. Fakat öyle çıkmadı.

17nci dakikada İstanbulspor soldan bir korner kazandı. Haluk’un çektiği korner, İsmail’in kafasından Aydemiri buldu. Sağiç mevkiinden güzel bir vole savuran Aydemir takımını berabere duruma getirdi.

Bu golün verdiği şaşkınlık henüz geçmemişti ki İsmail ileri bir pası kovalarken; Doğan, kalecisine pas vermek istedi. Bu esnada Metin de kalesini terk etmiş bulunduğundan kontrpiyede kaldı ve İstanbulspor, bir dakika içinde mağlubiyetten galibiyete yükseliverdi. Bundan sonra Galatasaray neticeyi kabul etmiş gibi birden sönüverdi. Mamafih forvetin akınları acemi İstanbulspor müdafaasını hayli karıştırıyordu. Çok kötü bir gününde olan Galatasaray müdafaası da İstanbulspor akınlarında aynı tehlikeli durumlara düşmekte idi.

30 uncu dakikada İstanbulspor ceza çizgisi üzerine Galatasaray bir frikik kazandı, Fakat Reha bunu avuta yolladı. 37 nci dakikada Metinin çektiği bir şut ramak kaldı. Galatasaray’a bir gole mal oluyordu. Kaleci Metin topu ‘bacaklarının arasından kaçırdı. Fakat kornere gitti.

Nihayet 40 ıncı dakikada İsmail’in sağaçık mevkiinden kapıp götürdüğü topla İstanbulspor dördüncü golünü de kazandı ve maç da beş dakika sonra sarı-siyahlıların 4-2 galibiyeti ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir