İstanbulspor 1-0 Beşiktaş (12.10.1958)

Stat: Mithatpaşa

Hakem: Orhan Gönül, Ali Pasa, Hüsnü Kavasoğlu

İstanbulspor: Sabih Sünter, Erol Özyener, Enver Özdemir, Erdoğan Tokol, Yüksel Gözüpek, Kenan Buharalı, Güngör Okay, Kostas Kasapoğlu, İhsan Baydar, Aydemir Nemli, İbrahim Toker

Beşiktaş: Varol, Münir, Kamil, Kaya, Recep, Ahmet Berman, Nazmi, Faik, Metin, Ahmet Özacar, Coşkun

Gol: Dk. 88 Güngör Okay (İstanbulspor)

Seyirci ve Hasılat: 22.958 kişi, 52 192 lira

Hayır kaptan! Size iki puana mal olan o gol ofsayttan atılmış değildi. Çünkü  Güngör, İbrahim’in uzattığı topa, çok gerilerden dalarak yetişmişti.

Senin arkadaşların durakladılar ama, Güngör’ün ofsayt olduğunu gördükleri için durakladıklarını kabul edemezsin, ileri uzatılan topu kesememişler, aradan sızan top karşısında, kontrpiyede kalmışlar, süratle dalan Güngör’ün bu pasa yetişebileceğini galiba düşünememişlerdi.  Sonra da durdular… Kabahat kimindi? Bana sorarsan Varol’undu en büyük kabahat… Dün hakikaten çok iyi bir oyun tutturan, ve son haftalardaki form sarsıntısını geçirdiğini isbat eden Varol’un  topa seyirci kalmaması lazımdı. Eğer hatırlıyorsan, golden bir evvelki pozisyonda çok daha tehlikeli bir duruma düşmüştü sizin müdafaanız: Baskıda idiniz, bir kontratakta Kamil’den topu aşırıveren Yüksel tam ortadan dalmış fakat kaçamayarak sola pas vermişti, Yüksel oradan kaçabilse ne olacaktı?. Mamafih verdiği pas İhsandan,  İbrahim’e, oradan da – yukarıda bahsettiğim – ileri pasla kale ağzına gitti. Güngör yetişti ve Varol’un kapattığı köşeden direk dibinden golü atı.

Hayır Kaptan! Gol nizami idi. Ama senin maçın bitmesine bir dakika kala – golü protesto için – takımını sahadan dışarı almağa çalışman, itiraz eden arkadaşlarınla münakaşa etmen nizam olmak şöyle dursun, seni Kaplan Recep’i yakından tanıyanlar için inanılmazdı.

Gördük kl arkadaşlarının üzerinde hakikaten büyük tesirin var: Evvela biraz itiraz etiler ama sonra sana hepsi birden itaat etti. Ya Remondini sahaya koşup da seni vazgeçirmeseydi hakikaten şanlı Beşiktaş  sahayı terk edip gidecek miydi kaptan? Ve sen Siyah Beyazın, – bütün zamanları için – en kıymetli elemanlarından biri olan, «Kaptan Recep» bunun mes’uliyetine  katlanabilecek miydin?

HAK ETMEK VE HAK ETMEMEK

İşin aslına bakarsan Kaptan, dün siz «kaybetmeyi» hiç hakketmemiştiniz. Rakibinizden daha iyi olduğunuz daha çok tehlikeler yarattığınız ve Sabih’i Varol’un karşılaştıklarından çok daha güç pozisyonlara düşürdüğünüz su götürmez bir hakikatti. Daha, ilk dakikalardan itibaren üstünlüğü  almıştınız.

Bana öyle geliyor ki Kaptan, sizin kadroda «en az çalışan» sendin. Ve kabul etmek lazım ki Kaptan, en iyiniz B. Ahmet’le Faik ti… İki yan hafın mükemmel çalışması İle sen sahada ister istemez «az didinen adam» rolüne giriyordun. Diğer taraftan Kaya’nın da artık takıma yerleşmeğe başladığını ve dün hakikaten forveti gerilerden toparlayan adam rolünü başaracak kıvamda olduğunu fark ettin mi? Bütün müdafaa elemanlarının, en az vazifelerini yapacak kadar iyi olduklarını da beraber kabul edelim.

İKİ AFACAN VE SABİH

Ya İstanbulspor hakkında ne diyebiliriz Kaptan, İlk devredeki aşikâr üstünlüğünüzün ikinci devrede aynen devam ettiğini iddia edemeyiz tabi… Bunun sebebi her şeyden evvel İbrahim’le İhsan’ın – birisi santrfor olduğu halde – kendi yarı sahalarından aldıkları topları çok İyi kullanarak sizin müdafaaya yüklenmeğe başlamaları idi. Eğer bu iki afacan adam kendi takımlarında yalnız kalmasalar, emektar Aydemir, ilk parladığı zamanlardaki halini, hepimize aratan Kasapoğlu, ve Yüksel biraz daha iyi olsalardı maçın gidişi sizin bakımınızdan herhalde daha güç olacaktı, Kaptan.

Dün Sabih sizin gol atamamamızda en büyük amildi. Bizzat senin attığın iki frikiği çok güzel kurtardığı da hakikattır. Birinci devrenin 35 inci dakikasında tamı ceza çizgisi üzerinden çektiğin frikikte kalesinin sol tarafını barajla kapattıran o Sabih’in diğer köşeye yerleştirdiğin topu karşılaması güç değildi bence… Ama İkinci devrenin 20 nci dakikasında barajın üzerinden aşırarak yaptığın plaseyi de güzel kurtardı doğrusu.

HEM İYİ Kİ…

Dünkü gol nizami idi Kaptan… Ama siz, neden gol atamadınız? Dünkü Ahmet ve Faik gibi iki yan hafa sahip bir kadro neden gol çıkaramaz? Hele K. Ahmet de kötü bir gününde olmadığına göre… Bana sorarsan Kaptan, Siyah Beyazlı forveti dün kısırlaştıran bizzat sendin.  Belki yorgundun, belki de bu devamlı form düşüklüğünün tezahürü idi, ama şu muhakkak ki sen dün Beşiktaş’ın hazırlayıcısı ve sürükleyicisi değildin. Hem iyi ki Remondini sahaya girdi de…

Fotoğrafta İstanbulspor’un Güngör ile kazandığı gol.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir