Bir Metin Tükenmez Yazısı: İstanbulspor!

1924 yılında, Süleymaniye Spor Kulübü oyuncularından Kemal Halim Bey takım arkadaşı “Yavru” lakaplı Saim’in zamansız ölümü üzerine kulüpte bir genç takım kurar. Ancak kulüp içinde oluşan huzursuzluk yüzünden gençler Süleymaniye’den ayrılıp henüz faaliyet göstermeyen Gürbüzler Ocağı’na katılırlar.

Oyuncuların hepsi İstanbul Erkek Lisesi öğrencisidir. Lisenin çatısı altında 4 Ocak 1926 yılında İstanbulspor kurulur. Siyah beyaz olan ilk renkleri de sarı siyah olarak değiştirilir.

İlk Türkiye futbol birinciliği bölgelerinde şampiyon olan takımların katılımıyla 1923-24 sezonunda gerçekleştirildi. 4 Eylül 1924-12 Eylül 1924 tarihlerinde Ankara İstiklal Sahası’nda yapıldı. İstanbul’dan finallere katılma hakkını Beşiktaş, Galatasaray’ı 2-0 yenerek elde etti. Böylece Beşiktaş ilk İstanbul Şampiyonu da oldu.

Milli Küme kuruluyor

Başbakan İsmet Paşa ve vekillerinin de izlediği maçların sonunda Harbiye ve Bahriye takımları finale kaldı. İki askeriye takımının final oynaması bugünden geçmişe bakıldığında ilginç olabilir ama o günlerin koşullarında bu takımlar ve Muhafızgücü üç büyükler kadar güçlüydüler.

1924 yılından başlamak koşuluyla bir Milli Küme hep gündemde oldu. Türkiye Futbol Federasyonu 4 Kasım 1931 yılında yaptığı toplantıda “Milli Küme” fikrini somutlaştırdı. Ancak Fenerbahçe ile Galatasaray maç gelirlerinin kendilerine daha fazla ödenmesi konusunda ısrarcı olunca İstanbul Şampiyonasından çekildiler. Daha sonra lig lideri olan Beşiktaş’ta kümeden ayrıldı. Üç büyükler Kurtuluş ve Pera takımlarını da yanlarına alarak yeni bir lig kurma girişimi içine girdiler.

İstanbulspor hem İstanbul hem de Türkiye şampiyonu

Ayrılıklardan sonra İstanbul Şampiyonası devam etti. İstanbulspor ligi 1. bitirerek 1931-32 sezonunun şampiyonu olarak Türkiye Birinciliğinde İstanbul’u temsil etme hakkını kazandı. Ayrıca finalde Vefa/Kumkapı takımını 2-1 yenerek İstanbul Şildi’ni de kazandı.

Milli Küme maçlarına İstanbulspor, Ankara şampiyonu Gençlerbirliği, İzmir şampiyonu Altınordu, Bursa şampiyonu Bursa San’atkaran Gücü, Çokurove şampiyonu Mersin İdmanyurdu, Eskişehir şampiyonu Tayyare Gücü ile birlikte bölgelerinde şampiyon olan toplamda 20 takım katıldı. Milli Küme’nin şampiyonu İstanbulspor oldu. Böylece, sarı siyahlı takım ilk Milli Lig şampiyonu olarak tarihe geçti.

1970’li yılların efsane İstanbulspor takımı

Bu tarihsel takımın İstanbul Erkek Lisesi’nin bahçesindeki kulüp binasının kapısından içeri 1972-73 sezonunda girdim. O günlerde Etiler Lisesi’nde öğrenciydim. Lise Ligleri oynanırdı. Etiler Lisesi-Motor Sanat maçı da Eyüp Stadı’nda oynandı. Bu maçtan sonra İstanbulspor’un altyapı sorumlusu Tuğrul Alkaya transfer teklifinde bulundu.

Artık İstanbulsporluydum. Bütün İstanbul’un hatta Türkiye’nin sempati duyduğu takımın oyuncusuydum. Antrenmanları öğleden önce yapardık Bizden sonra o efsane İstanbulspor takımı sahaya çıkardı. Kaleci Arap Yılmaz, Bahattin Baydar, Türrker, penaltı kıralı Kostas Kasapoğlu, Bülent Buda, Yalçın, Zorbay, Bilge Tarhan, Cemil Turan, Alpaslan Eradlı gibi o dönemin en iyi oyuncularına büyük bir hayranlık duyardık. Onları antrenmanda yakından izlemek bile olağanüstü bir duyguydu.

Ve sıra bize geliyor

Onların hemen arkasından takım bizlerden oluşmaktaydı. Kemal, Dimitri, Asker Mehmet, Büyük Hayrettin(Deniz), Küçük Hayrettin(Kurum)Raşit Çetiner, Özcan Kızıltan, Mehmet Ali, Şeref, Küçük Kemal, Fettah, Kaleci Yılmaz, Faruk, Kasımpaşalı Adem Abi…

Bizler İstanbulspor Kulübü’nün kapısından içeri girdiğimizde, iyi ahlak, dürüstlük, temizlik, kendine ve rakibe saygı kulübün sloganı haline gelmişti. Altyapının sorumlu yöneticisi Tuğrul Alpkaya’nın “Metin çevrenizde iyi ahlaklı çocuklar varsa kulübe getirin. Futbolculuğu önemli değil, biz yetiştiririz. Ancak iyi ahlak aileden gelir” demesini hiçbir zaman unutamam.”

Özetlemeye çalıştığım bu kökler ve değerler üzerinden günümüze kadar gelen İstanbulspor bugün adına Süper Lig denilen ligin de kurucu takımıdır. Kurduğun lige hoş geldin büyük İstanbulspor…(Tarihler ve organizasyon bilgileri İstanbulspor Taraftarları Derneği’nin yöneticisi Celil Bayhan’ın “İstanbulspor Türkiye’nin İlk Şampiyon Spor Kulübü” kitabından alınmıştır)

Metin Tükenmez

3 Haziran 2022 Fanatik

One thought on “Bir Metin Tükenmez Yazısı: İstanbulspor!

  1. Bravo metinim dizdiğin kelimeler ve yazdıkların bir tarihi anlatıyor başka renk yok SARI ve SİYAH hoşçakal kaptan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir