1957-1958 Sezonu Öncesi İstanbulspor

1957-1958 sezonu öncesi Günlük Spor Gazetesinde yayınlanan, İstanbulsporumuz için yazılmış değerlendirme yazısını arşivlerde yer alması için  yayınlıyoruz.

İSTANBULSPOR

Büyük kulüp ismi altındaki teşekküllerin imkanlarından çok uzakta olmalarına rağmen, karınca kaderince ölçülerinde yaptıkları az ödemeli transferlerini, aile sevgisi ile bağdaştıran İstanbulsporlular, 1956-57 lig şampiyonasında haklı bir üçüncülük kazanmışlardır…

Yuva sevgisi içinde muvaffak olmuş bu mütevazi takıma geçen senenin en muvaffak takımı unvanını vermek herhalde çok yerinde olur…

Senelerden beri daima ilk dereceleri işgal eden Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş üçlüsünün arasına girerek, onlardan birinin varisini almak, hakikatten öğünülecek bir başarıdır. Fakat bu durumun devamlı olup olmayacağını söylemek için vakit daha erkendi.

Sarı-Siyahlı takımı bu sene geçen senekilerden çok daha çetin maçlar beklemektedir. Bütün engeller aşılıp, yine ilk üç dereceden biri alınacak olursa, geçen seneki derecenin tesadüf olmadığı anlaşılacak ve aynı zamanda, yıllardan beri devam eden üçlü sahipliğine böylece İstanbulspor son vermiş olacaktır.

İstanbulspor umumiyetle iyi oyunculardan müteşekkil göz doldurucu bir futbol oynayan, kuvvetli bir takımdır. Fakat bütün takımlarda olduğu gibi, bunun da aksayan yerleri vardır. Bilhassa, takıma çok faydalı bir eleman olan Sedat’ın bu sene Beşiktaş’a geçmesi telafisi güç olan bir kayıp olmuştur.

Bunun yanında takımın en büyük kazancı ise, geçen sezon Galatasaray’ın en muvaffak elemanlarından biri olan Güngör’ü kadrosuna dahil etmiş olmasıdır.

Yeni gelen oyunculardan kaleci Özkay ve haf Erhan gibi istikbalin yıldız futbolcuları da Sarı-Siyahlı kadroyu takviye edecektir.

Defans hattı: Soldan Kamil Cengiz (sağhaf), KadriKartal (ortahaf), Ayhan Berter (sağbek), Merih Üççetin (solbek) Fotoğraf: M.Şakir Öğünç arşivi

Ayrıca geçen sezon sakat olduğu için oynayamayan Kasapoğlu’nun da bu sene takımda yer alacak olması, forvete süratli ve acar bir eleman daha kazandırmıştır.

Kasapoğlu, İhsan, Aydemir, İbrahim ve Güngör’den kurulacak bir forvet, bütün takımların müdafaalarını allak bullak edecek ve onlara korkulu rüyalar gördürebilecek kudrettedir.

Aydemir ve İhsan’ın bomba gibi şutları, İbrahim’in güzel, Kasapoğlu’nun süratli ve karıştırıcı, Güngör’ün dalıcı ve atak oyunu her müdafaada rahatça gedik açabilecek kudrete maliktir.

Müdafaanın göz bebeği olan Sabih’de, usta bir kaleci olduğunu herkese ispat etmiş kıymetli bir elemandır.

Ayrıca bilhassa havadan gelen toplara derhal hâkim olan, defans kolay kolay gedik vermeyen, güvenilir bir hattır.

Bütün bu izahatlardan da anlaşıldığı gibi, İstanbulspor, bu sene ki liglere çok kuvvetli bir şekilde ve hayli iddialı olarak girecek, yine iyi bir derece almaya çalışacaktır.

Ancak, Beşiktaş, Vefa, Adalet gibi takımlarında geçen senekinden daha derli toplu ve kuvvetli olduğunu da hatırlatmak icap eder.

Umumi Bilgi

Kuruluşu: 1926

Geçen seneki derecesi: Üçüncü

Antrenör: Necdet Erdem

Umumi kaptan: Ali Mortaş

Muhtemel kadro: Sabih, Kenan, Erhan (Merih), Kâmil, Kadri, Erdoğan, Kasapoğlu, Aydemir, İbrahim, İhsan, Güngör

Bu sene girenler: Özkay (Beşiktaş), Alaattin (Yolspor), Erhan (Beşiktaş), Yılmaz (Sakarya), Güngör (Galatasaray)

Bu sene ayrılanlar: Sedat, Çağatay (Beşiktaş), Cemal (Kasımpaşa)

 

1957-1958 sezonunda İstanbulspor’un performansı:

Türkiye Federasyon Kupası: İkinci

İstanbul Profesyonel Ligi: Üçüncü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir